Pięć Kroków do Bezpiecznej Żywności

PIĘĆ   KROKÓW   DO   BEZPIECZNIEJSZEJ   ŻYWNOŚCI

 

  1. 1. Utrzymuj czystość

 

– myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania

– myj ręce po wyjściu z toalety

–  myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane

podczas przygotowywania żywności

– chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

 

Dlaczego?

Większość mikroorganizmów bytujących

wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże

część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie,

na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna

i może stać się przyczyną choroby. Są one

przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie,

np. deskach do krojenia. Nawet niewielki

kontakt z nimi może spowodować przeniesienie

ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia

zakażeń pokarmowych.

 

 

  1. 2. Oddzielaj żywność surową od ugotowane

 

– oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,

– do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i

przedmiotów, np. noży i desek do krojenia

– magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić

do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

 

Dlaczego?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso,

drób, owoce morza (i odpady pochodzące

z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne

mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpie-

czeństwo przeniesienia drobnoustrojów na

inną żywność podczas jej przygotowywania

i magazynowania.

 

 

  1. 3. Gotuj dokładnie

 

–  gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza

–  żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać

pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,

musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste –

nie różowe.

– odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do

temperatury powyżej 70° C.

 

Dlaczego?

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi

do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych

mikroorganizmów. Badania pokazują, że

podgrzanie żywności do temperatury 70°C,

pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa

konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na

mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób

 

  1. 4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

 

–  nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez

okres dłuższy niż dwie godziny,

–  wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w

lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)

– utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż

przed podaniem

–  nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce

–  nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz

produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

 

Dlaczego?

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo

szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w

temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania

żywności w temperaturze poniżej 5°C

lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów

jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.

Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne

mikroorganizmy namnażają się w temperaturze

poniżej 5° C.

 

 

  1. 5. Używaj bezpiecznej wody i żywności

 

–  używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się

ona bezpieczna

–  do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność

–  wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna,

np. pasteryzowane mleko

–  myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo

–  nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

Dlaczego?

Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być

zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami

i substancjami chemicznymi. Toksyczne

substancje mogą powstawać w uszkodzonej

lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj

surowe produkty i stosuj proste metody (tj.

mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko

zakażenia i zachorowania.

 

 

Wiedza = Zapobieganie

    Udostępnij na

Wydrukuj ten post

Może Ci się także spodobać

Przejdź do treści